2013. július 25. 10:00 - -Sárga keramitkocka-

Vasúti katasztrófa Spanyolországban

Helyi idő szerint nem sokkal szerda este kilenc után kisiklott a spanyol államvasutak (RENFE) nyomtávváltós szuperexpressze. A Madridból Ferrolba tartó motorvonat mind a tizenhárom kocsija kisiklott, négy fel is borult az északnyugat-spanyolországi Santiago de Compostela városánál.

A vonaton 222-en utaztak, közülük 73-an a helyszínen meghaltak; a sérültek száma száz felett van, sokakat eltűntként kezelnek. A motorvonat egyik kocsija a vonatról leszakadt és a pálya melletti úton állt meg.

A vonatot továbbító dízelmozdony (vonófej) gépészeti berendezései is összeroncsolódtak, a jármű kigyulladt. A spanyol belügyminiszter kizárta a terrortámadás lehetőségét.

A katasztrófa okaként egyelőre gyorshajtást valószínűsítenek: a vonat a megengedett 80 km/h helyett 180 km/h-val érkezett az íves pályaszakaszra, ahol a baleset történt. Azt egyelőre nem tudni, hogy emberi mulasztás vagy műszaki hiba okozta-e a kirívó sebességtúllépést. A vonat menetadatait tartalmazó adattárolót már kiemelték a roncsok közül, az adatok kielemzése folyamatban van. A vizsgáló hatóság csak ezt követően nyilatkozik majd.

sargakeramit: renfegrafika

A képen narancssárgával a vonófej és siklott kocsik, kékkel a teljesen megsemmisült utolsó előtti kocsi, fehérrel a további roncsok,l zölddel a pályáról kirepülő kocsi, pirossal a menetirány szerinti hátsó, kigyulladt vonófej.
Kép forrása: El pais

– Mozdonyról blog

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr535427505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása