2013. augusztus 08. 12:00 - Siklasztósaru

Tovább lassult a román vasút

Romániában a vasúti pálya gyatra állapota miatt a személyvonatok átlagsebessége óránként 43 kilométerre, a tehervonatoké átlagosan 21 kilométerre csökkent – jelentette ki Nicolae Micu, a vasúti infrastruktúrát fenntartó CFR SA vezérigazgatója egy szerdai bukaresti sajtótájékoztatón.

Ez az átlagsebesség mintegy 20 kilométerrel kevesebb a „sok évvel ezelőtti” átlagnál. Nicolae Micu szerint a több, mint tízezer kilométer romániai vasúti pályából mintegy 8000 kilométeren lenne esedékes a teljes felújítás. A CFR SA azonban ebben az évben csak 78 millió lejt (5,28 milliárd forintot) kapott a költségvetésből pályafelújításra, ebből pedig csak 22 kilométernyi pálya teljes felújítása végezhető el.

„Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, (...) és a lemaradásunk évről évre nő” - jelentette ki Micu, aki szerint a romániai vasúti pályák felújításához 10 milliárd euróra (közel 3000 milliárd forintra) lenne szükség. „Nyilvánvaló, hogy az állami költségvetésből nem lehet ezt az összeget biztosítani” - tette hozzá. A vezérigazgató elmondta, ha a társaságnak sikerülne behajtani a kereskedelmi partnerei tartozásait, és kifizetné saját tartozásait, mintegy 100 millió dollár (22,5 milliárd forint) forgótőkéje maradna, amely lehetővé tenné a nagyobb léptékű pályafelújítási munkálatok elindítását.

 MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr75450994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása