2015. március 06. 09:55 - -Sárga keramitkocka-

Új utastájékoztató rendszer Debrecenben

Befejeződött a debreceni vasútállomás új vizuális és hangos utastájékoztatási rendszerének próbaüzeme. A tesztidőszak alatt az utasok észrevételeit is figyelembe vette a MÁV. Javítottak a kijelzők elhelyezésén, az információs blokkok színvilágán, elrendezésén, betűméretén is. A megújított technika alkalmazásával az információk optimálisan, látványosabban jeleníthetők meg, ezáltal könnyebben értelmezhetők a vonatra várakozók számára.

debr2.jpg

A debreceni vasútállomás hangos és vizuális utastájékoztatási rendszerének minősége jelentősen javult a MÁV fejlesztésének köszönhetően, amely a korábbi berendezések elavultsága, az üzemeltetési nehézségek és a fenntartási költségek miatt vált szükségessé. A vasúttársaság az utasok észrevételeit is figyelembe vette a tesztüzem során. Ennek eredményeként az alaptervekhez képest a kijelzőkön könnyen értelmezhetően, új színvilággal és nagyobb betűkkel jelennek meg az információk. A csarnok érkezési és indulási kijelzőjét – ugyancsak az utas-igényeknek megfelelően – lejjebb helyezték, ami szintén az optimális tájékozódást biztosítja. A régi, egyetlen nagy kijelzős megoldáson túlmutatva, a több kisebb kijelző – utasáramlásnak megfelelő – elhelyezésével hatékonyabban kiszolgálható az utasok információigénye, amelyet a nemzetközi trendek, tapasztalatok is igazolnak.

A MÁV saját beruházása 230 millió forintba került, az új utastájékoztatási rendszert a közbeszerzésen kiválasztott Pro Montel Zrt. építette ki. Az utasok számára információkat közlő vizuális berendezéseknél a peronokra 107 centiméteres képátlójú ipari TFT kijelzőket szereltek fel, a régi perontáblákat új 97 centiméteres ipari kijelzőkre cserélték, melyeken az adott peronra és vonatra vonatkozó információk jeleníthetők meg. Az utasáramlási irányokra tekintettel további 107 és 183 centiméteres menetrendi összesítő kijelzők, továbbá interaktív „INFO” oszlopok is kerültek a vasútállomás különböző pontjaira. A korábbi, már elavult technológiákhoz képest az új megjelenítőkön a szolgáltatási igények rugalmasan, könnyen kezelhetőek, így a Full HD-ban megjelenített, 16 millió színárnyalatú kijelzési kép szabadon konfigurálható, a menetrendi változtatások, az esetleges új igények könnyen, további költségek nélkül bevezethetőek.

debr1.jpg

A hangos utastájékoztatási rendszer a gépi hanganyag előállítására a TTS (Text To Speech) technológiát alkalmazza, hasonlóan a már megújított Budapest-Keleti pályaudvaron használthoz. A Keletiben 2014 júniusa óta működő új, kibővített tájékoztatási rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az új kijelzőkön többlet információk, például vágányzári- és rendkívüli hirdetmények is megjeleníthetőek.

Az eddigi fejlesztéseken túl, a közeljövőben hasonló irányelvek mentén új, korszerű berendezések telepítését tervezi a MÁV Füzesabonyban, továbbá a Budapest–Újszász–Szolnok vonal tizenkét állomásán, megállóhelyén.

– MÁV Kommunikációs Igazgatóság, fotók: MÁV

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr287245379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.