2013. július 11. 06:00 - -Sárga keramitkocka-

Közös szerb-horvát-szlovén vasútvállalat alakul

A három jugoszláv utódállam, Szerbia, Horvátország és Szlovénia még 2010-ben állapodott meg arról, hogy új, közös teherszállító vasútvállalatot hoznak létre Cargo10 néven, melyben mindhárom államnak egyenlő, egyharmad tulajdonrésze lesz. A vasúttársaság székhelye a korábbi egyezség szerint Ljubljanában lesz.

A szerb kormány kedden hagyta jóvá a vasúttársaság megalakulásáról szóló határozatot, az erről szóló államközi szerződéseket pedig aláírásra megküldték a horvát és a szlovén partnernek is.

A Cargo10 létrehozásának célja, hogy a Salzburgból Ljubljanán, Zágrábon, Belgrádon, Nisen és Szkopjén keresztül Szalonikiig vezető X. páneurópai korridoron keresztülhaladó vasúti forgalmat gyorsabbá, egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá tegyék, mondta Simonovic Dragoljub a Szerb Vasutak vezérigazgatója a Glas Slavonija horvát újságnak adott nyilatkozatában.

A vezérigazgató szerint Horvátország és Szerbia között a vasúti határátmenet jónak mondható, és a horvát uniós csatlakozás sem okozott fennakadásokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a határon a várakozási időt még tovább kell csökkenteni. Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy a vasúti szállítás átterelődik a IV. közlekedési folyosóra, amely az osztrák és a szlovák határtól Budapesten keresztül vezet Romániába.

Ugyanakkor az új társaság feladata lesz az is, hogy Magyarországgal és Bulgáriával is kidolgozza új határátmeneti rendszerét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr755399656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.