2013. július 16. 13:00 - -Sárga keramitkocka-

Egy heveder okozta a francia balesetet

Egy elveszett heveder okozta a pénteki franciaországi siklást, melyben hatan életüket vesztették, és hatvanketten megsebesültek.

A francia vasút vizsgálata szerint a heveder egy vágánykeresztezésben a folyóvágány és a keresztezési csúcs sínszálait kapcsolta össze, de egyelőre ismeretlen körülmények miatt leesett, és beékelődött a keresztezési csúcs nyomvályújába. Erre futott rá a vonat 120-140 km/h közti sebességgel. A mozdony és az első négy kocsi még átjutott az akadályon: folyamatosan maga előtt lökdöste azt, így beékelte a keresztezési csúcsba. Így aztán a megszorult hevederre ráfutó ötödik kocsinál elszakadt a vonat, és a kocsik kisiklottak. Némelyik az oldalára borulva tarolta le Brétigny-sur-Orge állomás peronját.

sargakeramit: sncf
Fotó: SNCF

A vizsgálat megállapította, hogy a balesetet szenvedett vonat egyetlen járművének futóművével sem volt gond, és a mozdonyon sem találtak hibát. Ráadásul a baleset előtt áthaladó két vonatnál is mindent rendben találtak, így egyelőre nem tudni, hogy hogyan szabadult el és ékelődött a keresztezés nyomvályújába a heveder. Épp ezért a francia vasút (SNCF) és a balesetet vizsgáló közlekedési hatóság (RFF) a következő két héten 5000 hasonló átszelésnél és váltónál lévő illesztést vizsgál majd meg a teljes francia hálózaton. A vizsgálat különös figyelmet fordít majd a csúcssínek, csúcsbetétek lekötéseire, illetve a tősínek és keresztezési középrészek összekötő hevedereire.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr185407175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása