2013. július 22. 07:00 - -Sárga keramitkocka-

Liszt után Wagner-mozdonyt avatott a GYSEV

Útjára indult a Wagner-mozdony. A GYSEV a világszerte ismert és népszerű komponista születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg a tematikus mozdonnyal. A Wagner-mozdony grafikájának alapszínei a fekete és a piros, melyre elegáns arany színnel került rá a stilizált Wagner portré, illetve szintén arany, valamint fehér betűkkel a zeneszerző neve és a 200-as szám. A mozdony két oldalán megjelenő motívum a komponista két operájára, A Bolygó hollandira, valamint a Lohengrinre utal.

sargakeramit: Mozdonyavató Wagner kép 1

A vasúttársaság 2011-ben a Liszt évben a magyar zeneszerzőnek állított emléket, szintén születése 200. évfordulójára. Most ennek a tematikus mozdonynak a (mára már megkopott – a szerk.) borítását cserélték le a szakemberek. Így az eddigi Liszt-mozdonyt alakították át Wagner-mozdonnyá. Az utazóközönségnek Liszt zenéjétől is búcsúznia kell: Magyarország egyetlen zenélő mozdonya a II. Magyar Rapszódia helyett mostantól a zenetörténet egy másik, világszerte ismert dallamát, a Walkür című operában felcsendülő Walkürök lovaglását játssza.

„Liszt Ferenc nem csak kortársa és pályatársa volt Wagnernek: a két zeneszerző kiváló barátságban is volt. Liszt folyamatosan támogatta az általa zseniálisnak tartott német komponistát, műveit pedig egész Európában népszerűsítette. Ezért is támogattuk azt a kezdeményezést, hogy Liszt után Richard Wagner életművére is tematikus mozdonnyal hívjuk fel az utazók figyelmét” – mondta az átadási ünnepségen Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnöke, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

sargakeramit: A Wagner-mozdony

A magyarországi Richard Wagner Társaság elnöke az avatáson úgy fogalmazott: Liszt Ferenc nélkül talán nem is jöhetett volna létre a Wagner-életmű.

„1849-ben Liszt Ferenc mentette meg Wagnert a börtöntől, amikor forradalmi részvétele miatt üldözték. Később pedig Liszt lánya, Cosima Wagner feleségeként rengeteget tett a zeneszerző műveinek ismertebbé tételéért. Társaságunk köszönettel tartozik a GYSEV-nek, amiért lehetővé tette, hogy ilyen módon is népszerűsítsük a páratlan Wagner-életművet” – mondta Bajai András, a magyarországi Wagner Társaság elnöke.

A Wagner-mozdony első útján egy intercity vonat élén a budapesti Keleti pályaudvarra indult Sopronból.

– GYSEV Zrt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr135417567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vasutassrác 2013.08.05. 21:33:59

A kérdés már csak az, hogy ha piros az egyik szín, miért nem az egyik kölcsön Taut matricázták fel? :D
süti beállítások módosítása