2013. augusztus 05. 21:00 - Siklasztósaru

Kerékpártárolók építését kéri a MÁV-tól a MK

A Magyar Kerékpárosklub (MK) azt kéri a MÁV-tól, hogy a másfél évvel ezelőtt közösen elkészített tervek alapján kezdje meg három budapesti főpályaudvaron a kerékpártárolók kiépítését – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel. A MÁV válaszában azt közölte, hogy hamarosan megkezdik a biciklitárolók kialakítását.

A kerékpárosklub közleménye szerint régóta együttműködnek a vasúttársasággal, a kerékpártárolók tervezésében is részt vettek, de a MÁV egyelőre nem kezdett hozzá ezek kialakításához. Hangsúlyozták, hogy a Déli, Keleti és Kelenföldi pályaudvarokon a kerékpárok tárolása egyáltalán nem megoldott, kijelölt kerékpárparkoló kizárólag a Nyugati pályaudvaron található, amelynek szűkös a kapacitása.

A kerékpárosklub közölte, egy 2011-es tanulmány szerint Budapest négy legforgalmasabb vasútállomásán a napi 110 ezres utasszám 5 százalékával azonos mennyiségű kerékpártárolót kellene építeni. E szerit a Keleti pályaudvaron 1750, a Nyugati pályaudvaron 2200, a Déli pályaudvaron 1100 kerékpárparkoló kialakítására lenne szükség. Ezzel szemben a 2012-ben elkészült tervek egyik helyen sem tennék lehetővé 50-nél több bicikli elhelyezését, de még ezek a parkolók sem épültek meg.

A klub hozzáteszi: egyre több tájékoztató táblát helyeznek ki, amelyen az áll, hogy a pályaudvaron hagyott bicikliket elszállítják és van, ahol kitettek egy "Kerékpárral behajtani tilos" táblát is. (A tábla kihelyezése teljesen jogos: a peron hivatalosan közforgalom számára megnyitott magánterület, a forgalmat a terület tulajdonosa, jelen esetben a vasút korlátozhatja. Ráadásul a peronokon biciklizni veszélyes: nem csak az utasforgalom miatt hanem azért is, mert egy esetleges eséskor könnyen a vágányok közé, rosszabb esetben egyenesen egy vonat alá eshet a biciklis. - a szerk.)

Az MTI megkeresésére a MÁV azt közölte, hogy a Keleti, Déli és Kelenföld pályaudvaron hamarosan kezdődik a tárolók kivitelezése. A Keletiben 40, a Déliben 32, Kelenföldön 68 férőhelyes tárolót létesítenek, a Nyugatiban lévő kapacitásának bővítését még vizsgálják. A tárolók további bővítését a kihasználtságtól függően vizsgálják majd. A vasúttársaság hangsúlyozta: fontosnak tartja a kerékpáros és a vasúti közlekedés összehangolását, Budapesten és Pest megyében 2010. és 2013. között 4848 kerékpáros parkolóhelyet létesített vasútállomásokon, megállóhelyeken.

A kerékpárok elszállításával kapcsolatos táblákról a MÁV azt írta: a "Kerékpárral behajtani tilos!" tábla nem azt jelenti, hogy nem lehet kerékpárt betolni, bevinni oda, hanem az utasok biztonsága érdekében nem szabad kerékpározni az állomáson. Emellett néhány kerékpáros rendszeresen vasúti létesítmények ajtajához, korlátjához láncolja a biciklijét ami nehezíti vagy ellehetetleníti a vasutasok munkavégzését.

 MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr605446719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása