2014. december 10. 06:30 - -Sárga keramitkocka-

Drónokkal vadásznak a széntolvajokra

Különleges kamerákkal felszerelt drónokat vet be a széntolvajok ellen a lengyel teherfuvarozó vasút, a PKP Cargo, számolt be róla a cég a facebookon. A távirányítható, mozgékony drónokra szerelt speciális megfigyelő kamerák minden napszakban, a legmostohább időjárási körülmények között is megfelelő minőségű képet tudnak közvetíteni és rögzíteni, akár több tíz méteres magasságból, vagy növényzet mögé bújva is.

dron3.jpg

A legmodernebb eszközök „hadrendbe állítása” igencsak indokolt, ugyanis csak idén eddig kilencszáz szénlopásról szerzett tudomást a vasút, az eltulajdonított tüzelőanyag mennyisége pedig már a 8000 tonnát is meghaladta. A hiányzó szén értéke körülbelül négymillió zlotyi, ez nagyjából 290 millió forintnak felel meg!

Maciej Borecki, a PKP Cargo biztonsági vezetője elmondta, hogy a vállalat évek óta küzd az ömlesztett árut, elsősorban szilárd tüzelőanyagot, azon belül is főleg a szenet szállító kocsikat dézsmáló bandák és alkalmi tolvajok ellen. A lopások az egész hálózaton előfordulnak, de a sziléziai térség vasútvonalai kifejezetten veszélyeztetettek. A vasút saját biztonsági szolgálata hatékonyan működik együtt a rendőrséggel, így a tavalyi évhez képest idén mintegy húsz százalékkal csökkent a lopások száma, a kár azonban még így is tetemes.

dron2.jpg

Ebben szerepet játszanak az összehangolt rendőrségi akciók és a PKP Cargo megelőző kampányai is, de a helyzet még mindig igen rossz, ezért állították szolgálatba a drónokat is. Az új eszközöktől azt várják, hogy azok segítenek majd a lopások felderítésében, hiszen észrevétlenül figyelhetik a vonatokat akár menet közben is, ráadásul a rögzített felvételek bizonyítékként is felhasználhatóak. De bíznak a fejlesztés visszatartó erejében is, a távlati cél ugyanis a megelőzés, a lopások minél erősebb visszaszorítása lesz, tette hozzá Maciej Borecki.

dron1.jpg

– Mozdonyról blog; fotók: PKP Cargo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr836970853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása