2015. március 17. 17:17 - Siklasztósaru

Gyermekvasutasok oktatják a biztonságos közlekedést

A vasúti közlekedésben részt vevő fiatalok felelős magatartásának kialakítása a célja a januárban indult projektnek, melynek keretében 14-15 éves gyermekvasutasok tartanak előadásokat az iskolákban. Felkészítésük a Baross Gábor Oktatási Központ szervezésében történt.

A közlekedésbiztonság kérdésköre kötelezően szerepel az osztályfőnöki órák tematikájában. A vasút területén való közlekedés veszélyeire, illetve az utazás közben követendő szabályokra hívják fel a fiatalok figyelmét a kiválasztott gyermekvasutasok. Felkészítésük a Baross Gábor Oktatási Központban történt, az előadásokhoz elektronikus oktatási segédanyagot is kaptak. A programban részt vevő gyermekvasutasok mindegyike már több éve szolgál, így hitelesen tud beszélni társainak a vasútüzem veszélyeiről, gyakorlati példákkal kiegészítve sokkal hatékonyabban képes közvetíteni a vasúti közlekedés legfontosabb szabályait. A tananyag középpontjában a vágányokon történő biztonságos átkelés, a peronokon való közlekedés, a biztonságos fel- és leszállás, továbbá az utasoktól elvárható helyes viselkedés áll. A prezentáció külön kitér az üzemi területeken tárolt vagonokkal és a magasfeszültségű felsővezetékkel kapcsolatos veszélyekre. A médiából ismert, vasúti balesetekről szóló szalagcímek közös értelmezése is ráirányítja a tanulók figyelmét a felelősségteljes közlekedés fontosságára.

mav_bgok_gyermekvasut_biztonsagi_oktatas_slide1.jpg

A tervek szerint nyárig több ezer iskoláshoz jut el a kezdeményezés. Az első tapasztalatok alapján a megértést nagyban segíti, hogy az előadók a hallgatóság nyelvén, saját gyakorlati példáikkal kiegészítve magyarázzák el a vasútüzem veszélyeit. A balesetek elkerülése fegyelmezettséget követel vasutastól és utastól egyaránt, ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek hitelesnek találják az elhangzottakat.

– MÁV Kommunikációs Igazgatóság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr977278541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása