2015. április 08. 10:54 - -Sárga keramitkocka-

Nógrádszakálnál siklott ki egy tehervonat

Nógrádszakálnál kisiklott egy peage-forgalomban közlekedő szlovák tehervonat utolsó két, fedett teherkocsija. Személyi sérülés szerencsére ezúttal sem történt, de az anyagi kár jelentős.

sikl1.jpg

A Losonc felől érkező vonatot a harmadik vágányra járatták be, ahonnan egyenes vágányúton át haladhatott ki Nagykürtös felé. Azonban valamilyen okból kifolyólag az utolsó előtti kocsi második forgóváza az első váltón már nem kitérő, hanem egyenes irányban haladt tovább, így a második vágányra terelődött. A vonat az állomáson áthaladt úgy, hogy az utolsó előtti kocsi a pályatest felett keresztbe fordulva, első forgóvázával a harmadik, hátsó forgóvázával a második vágányon haladt.

A kijárati oldalon, ahol a két pályatest eltávolodik egymástól, a siklott kocsi hátsó forgóváza lelépett a vágányról,és a kocsi a két pályatest közti árok felett keresztben állt meg.

sikl2.jpg

Azt még vizsgálják, hogy a váltó műszaki hibája vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet.

A 78-as számú mellékvonalunk Ipolytarnóc és Nógrádszakál közti, mintegy 15 kilométeres része büszkélkedhet hazánk egyik legnagyobb teherforgalmú mellékvonala címével. Ezt különleges földrajzi helyzetének köszönheti: a szlovákiai Nagykürtös (Veľký Krtíš), Kishalom (Malé Straciny), Alsózellő (Malé Zlievce) és Bussa (Bušince) településeket összekötő vasútvonal ugyanis csak ezen a magyarországi szakaszon keresztül áll összeköttetésben a szlovák hálózattal. A szlovák szakaszon a személyszállítás már régen megszűnt, de teherforgalom még bven van, a főként Nagykürtösön vagy Kishalomban megrakott vonatok a 78-as vonalon át Losonc (Lučenec) felé hagyják el az országot.

– Mozdonyról blog; fotó: olvasónktól

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr387350016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.