2013. március 19. 06:00 - -Sárga keramitkocka-

Búcsúzunk a jó, öreg Százlábútól

A Budapesti Közlekedési Központ kiírta a közbeszerzést a Százlábú híd teljes rekonstrukciójára.

Ez a Kerepesi úti híd a Keleti Pályaudvarra vezető vasúti vágányok fölött ível át, nevét a vasutasoktól kapta azért, mert a két felszerkezetből álló híd nem néhány nagy pilléren, hanem sok karcsú tartón nyugszik.

sargakeramit: szazlabu1

Pusztul, omladozik az öreg híd

A híd sajnos nagyon rossz állapotban van, maguk a hídszerkezetek erősen korrodáltak, és a betonelemek is elhasználódtak. A hídról kisebb-nagyobb darabok rendszeresen a vágányokra esnek, ezzel veszélyeztetve a közlekedésbiztonságot. Az útpálya és a hídszerkezet átázik, a lecsöpögő víz és télen a jégcsapok miatt a vasúti felsővezetéket a híd alatt ki kell szakaszolni az áramütés veszélye miatt. Ráadásul a pillérek kialakítása, amely annak idején szigorúan követte a vasúti vágányok vonalát, nem teszi lehetővé a vasúti fejlesztéseket. Mindezen okok miatt a Százlábút teljesen elbontják, és egy új, modern híd épül a helyére.

sargakeramit: bkk_hidfelujitas_kerepesi

A Százlábú hidat, pontosabban annak északi hídtestét 1925-ben építették, és eredetileg vasúti híd volt: a gödöllői HÉV szerelvényei közlekedtek rajta, melyeknek a Keleti pályaudvar volt  végállomása egészen 1970-ig, amíg el nem készült a kelet-nyugati metró az Örs vezér teréig.

A munkák már 2013 nyarán elkezdődhetnek, ezek során a forgalom fenntartása mellett először az északi, majd a déli oldal újul meg. Az északi oldalt kiszélesítik, így a Hungária körútról a Keleti pályaudvar felé három sávon haladhatnak majd az autósok, és a kerékpárút összekötése is megvalósul.

A híd második világháború utáni újjáépítéséről a Filmhíradó is beszámolt:

(fotó: Mozdonyról blog, grafika: BKK, videó: Nemzeti Audiovizuális Archívum)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr545143127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2013.03.23. 20:21:52

Miért kell búcsúzni tőle, ha jó? Szerintem felesleges, ami jó, azt ne bántsák.

vagy csak értelemzavaró szintű helyesírási hibát sikerült a címbe tenni?

-Sárga keramitkocka- 2013.03.23. 21:09:49

@Bambano: Nem helyesírási hiba, a jó itt nem a műszaki állapotra utal.
süti beállítások módosítása