2013. május 20. 19:30 - -Sárga keramitkocka-

Nyilvános a tárnoki baleset zárójelentése

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) közzétette honlapján a 2012. március 15-én Tárnok állomáson történt vasúti baleset vizsgálatáról készült zárójelentését.

Az említett napon közlekedő tehervonat Martonvásár felől érkezett Tárnok állomásra, és indult tovább Érd-alsó felé. Az említett állomásközben a pálya 2-6‰-es emelkedőben fekszik, és egy fázishatár is található a szakaszon. A tehervonatot továbbító V63 024 pályaszámú mozdonyon azonban olyan meghibásodás jelentkezett, amely miatt a főmegszakító kikapcsolt, így a vontatás megszűnt, és az emelkedőben lendületét vesztett vonat a fázishatár előtt megállt. A mozdonyvezető ekkor a vonalirányítón keresztül engedélyt kapott Tárnok állomás forgalmi szolgálattevőjétől a visszatolásra, ami rendben – bár nem teljesen szabályosan – megtörtént.

Ezt követően a tehervonat ismét elindult, és eközben Martonvásár felől Tárnokra érkezett egy személyvonat. A tehervonat mozdonyán azonban ismét jelentkezett a vezérlési probléma, és vonat az emelkedőn ismét elakadt. Ezt követően több telefonbeszélgetés is történt, majd a mozdonyvezető másodszorra is visszatolt Tárnok állomásra – ezúttal már a forgalmi szolgálattevő engedélye nélkül.

Közben azonban Tárnokon beállították a kijárati vágányutat a személyvonatnak Érd-Elágazás irányába, így a visszatoló tehervonat az állomás négyes számú váltóját felvágta, majd mintegy 15 kilométer per óra sebességgel az ott álló személyvonat vezérlőkocsijának ütközött. A kis sebesség miatt a vonaton senki sem sérült meg, és komolyabb anyagi kár sem keletkezett.

A vizsgálat több szabálytalanságot is feltárt és egyértelműen megállapította, hogy a balesetet az okozta, hogy a mozdonyvezető Tárnok állomás forgalmi szolgálattevőjének tudta és engedélye nélkül másodszorra is visszatolt az állomásra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr745308752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása