2015. március 26. 17:26 - Siklasztósaru

Felújítják a kaposvári vasútállomást

A MÁV Zrt. állomásfejlesztési programja keretében elkezdődött a kaposvári vasútállomás műemlékvédelmi szempontok szerinti teljes körű felújítása. A Pfaff Ferenc, a MÁV egykori legendás főépítésze által tervezett, 1898-1899-ben emelt épületben a vasúttársaság új szolgáltatásként kormányablakot is kialakít. A rekonstrukció részleteit és a kaposvári intermodális csomópont terveit hétfőn mutatta be az érdeklődőknek Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója.

web_kapos.JPG

A MÁV-nak az Új Széchenyi Terv KÖZOP forrásából finanszírozott, 25 állomást érintő, 9,8 milliárd forintos költségvetésű rekonstrukciós programja 2013-ban indult. A projekt egyik fő eleme – a pécsi állomásépület nyáron elkészülő felújítása mellett – a kaposvári vasútállomás 2130 négyzetméter alapterületű, műemléki védettségű főépületének felújítása és a kormányablak kialakítása, amely munkafolyamat március 4-én kezdődött, és várhatóan 2016 februárjában ér véget.

Az épület rehabilitációja, a műszaki szempontból indokolt szerkezeti és épületgépészeti munkák a vasúti szolgáltatások mai technikai és üzletpolitikai követelményei szerint, az európai állomásfejlesztési trendeknek megfelelően zajlanak. Megújul az épületegyüttes homlokzata, korszerűbbé válnak az utasterek, az utaskiszolgálás és a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges irodák, technikai helyiségek (pénztárak, ügyfélközpont, mosdó), az utastájékoztató információs rendszer. Újjáépül többek között az épületfűtés, az elektromos-, víz- és csatornahálózat, a tűzvédelem, sőt LED technikájú díszvilágítás is készül. Az akadálymentesített épületben videokamerás megfigyelés gondoskodik majd a biztonságról.

web_kapos2.jpg

Nyílt közbeszerzési eljárás nyerteseként a ZÁÉV Építőipari Zrt. szerződött a munkálatok elvégzésére. A vasútállomás több, mint 1,6 milliárd forintból újul meg európai uniós forrásból. Az utazóközönség zavartalan kiszolgálását a felújítás alatt ideiglenes létesítmények biztosítják majd.

A felújított vasútállomás illeszkedni fog a közelmúltban támogatást kapó kaposvári intermodális csomóponthoz, amely közvetlenül az állomás mellett ad helyet a buszpályaudvarnak is.

– MÁV K.I., Mozdonyról blog, képek: MÁV, vasutallomasok.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr617307298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása