2013. május 02. 16:00 - -Sárga keramitkocka-

Május 15-től jön a gyorsvonati pótjegy

Ugyanazért többet fizetünk

Ahogyan azt már márciusban megírtuk, a minisztérium nyomására a MÁV-Start és a GYSEV kénytelen bevezetni a gyorsvonati pótjegyet, összesen 266 vonatán. A teljes lista itt érhető el.

A huzavona sokáig tartott, a vasúttársaságok nem támogatták a pótjegy bevezetését, hiszen még ha senki nem is mondta ki, ez valójában bújtatott jegyáremelés (csakúgy, ahogy még tavaly egyes Volán járatokon is), így egyáltalán nem biztos, hogy a döntés a bevételek növekedését fogja eredményezni. Sőt, könnyen meglehet, hogy utasok újabb csoportja pártol el a vasúttól, hiszen a hónap közepétől változatlan szolgáltatási színvonalért lesz kénytelen többet fizetni.

A vasúttársaságok lobbija egyébként kifejezetten eredményesnek mondható: az áremelés által leginkább sújtott csoport, az egyetemisták köre mentesülhet a pótjegy megváltása alól. Az egyetemisták túlnyomó többsége ugyanis bérlettel utazik, és a bérletes utasoknak továbbra sem kell majd megváltani a pótjegyet.

De mennyi is pontosan?

A gyorsvonati pótjegy az IC pót-és helyjegynél olcsóbb, cserébe viszont nincs helybiztosítás. Extrém esetben tehát az is előfordulhat, hogy az utasnak a pótjegy ellenére sem lesz ülőhelye. A gyorspótjegy az IC pótjegyhez hasonlóan övezetes lesz, tehát mértéke kilométerfüggő lesz:

Gyorsvonati pótjegy ára 2013. május 15-től
km   Ft   km Ft
0-100   150   260   380
120   175   280   410
140   205   300   440
160   235   350   515
180   265   400   590
200   295   450   660
220   325   500   735
240   255   felette   735

A gyorsvonati pótjegy az IC-pótjeggyel ellentétben nem vonathoz kötött, azaz érvénytartamán belül bármikor felhasználható a rajta szereplő viszonylaton. A gyorspótjegyek érvénytartama megegyezik a normál menetjegyek érvénytartamával: a száz kilométernél kisebb távolságra szóló másnap reggel 3.00-ig, a nagyobb távolságra szóló egy hétig érvényes.

sargakeramit: 0001 Traxx Győrben

Szombathelyi gyorsvonat – május 15-től pótjegyköteles!
(fotó: Mozdonyról blog)

A pótdíjköteles gyorsvonatokon a pótjegy hiánya pótdíjazást von maga után. Ez alól kivétel – ahogy a menetjegynél is  hogyha nem volt jegykiadás az állomáson, ahol az utas felszállt. Ekkor a vonaton a kalauz az utazás teljes útvonalára pótdíj megfizetése nélkül adja ki a pótjegyet is.

A pótjegyet csak az utasoknak kell megváltaniuk, tehát élőállat- és kerékpárjegyhez, valamint kutya- és kerékpárbérlethez gyorsvonati pótjegyet nem kell váltani.

A Budapest-bérlettel rendelkező utasok a menetrendben megjelölt vonatokat továbbra is igénybe vehetik, de meg kell váltaniuk a pótjegyet. Kivétel, hogyha az utas Budapest-bérlettel és csatlakozó vasúti bérlettel is rendelkezik. Ekkor az utasnak nem kell pótjegyet váltania, hiszen a bérletes utasok mentesülnek a gyorsvonati pótjegy megváltsa alól.

Kinek nem kell?

Mentesül a gyorsvonati pótjegy megváltása alól:

•  a nemzetközi menetjeggyel rendelkező
• a FIP (nemzetközi menetkedvezményi egyezség) okmánnyal rendelkező
• havi vagy félhavi bérlettel, 30 napos bérlettel rendelkező
• az 1 és 2 számjeggyel kezdődő sorszámú vasúti utazási igazolvánnyal rendelkező
• az „A” és „B” sorozatú ideiglenes vasúti utazási igazolvánnyal rendelkező
• a felmutatóra szóló szabadjeggyel és vasutas IC kártyával rendelkező
• a 3 éven aluli gyermek, ha külön ülőhelyet nem foglal el
• a hadirokkantak utazási kedvezményére jogosult
• az országgyűlési és európai parlamenti képviselő
• a START Klub kártyacsalád bármely kártyájával rendelkező utas és szombatonként egy útitársa
• a Balaton Mix jeggyel rendelkező utas

Ezen felül nem kell gyorsvonati pótjegyet váltaniuk a
• Püspökladány–Biharkeresztes
• Békéscsaba–Lőkösháza
• Nyíregyháza–Záhony között utazóknak sem.

Az e-ticket rendszerben kioszkos jegyátvétellel vagy otthoni jegynyomtatással jegyet vásárló utasoknak a gyorsvonati pótjegyet csak 2013. június 1-jétől kell megvásárolniuk!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóközleménye szerint 2013-ban összesen másfél-két milliárd forint bevételt várnak az „egységes” autóbuszos-vasutas felárrendszertől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr725262270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása