2013. szeptember 06. 09:00 - -Sárga keramitkocka-

Öt éves az interneten váltható menetjegy

Öt éves lett az internetes vasúti menetjegyváltás rendszere, ez idő alatt több mint kétmilliószor éltek a kényelmes és biztonságos lehetőséggel az utazók. Az online rendszerben a belföldi és a nemzetközi jegyeket is meg lehet vásárolni, a fizetésre bankkártya vagy mobilegyenleg is használható, a jegyek a vasútállomásokon a jegykiadó automatákból átvehetők, vagy otthon kinyomtathatók, sőt némelyik digitálisan is bemutatható. 

Az Elvira internetes menetrendi kereső az egyik első magyar online alkalmazás volt. Az utasok elvárásainak megfelelve 2008-ban valósulhatott meg, hogy az Elvira már nemcsak menetrendi adatokat és árinformációkat jelenített meg, hanem lehetőség nyílt a vonatjegyek megvásárlására is. Öt éve indította el a MÁV-Start az internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel a pénztárak előtti sorban állást elkerülve, akár otthonról is megválthatóvá váltak a menetjegyek.

Az induláskor belföldi menetjegyeket, bérleteket, IC-pót- és helyjegyeket lehetett online vásárolni, majd 2010-től a nemzetközi jegyváltás lehetőségével bővült a rendszer. A fizetéskor kapott kóddal 42 vasútállomáson, 60 internetes jegykiadó automatából vagy bárhol – akár otthon is – ki lehet nyomtatni a menetjegyeket. A feláras vonatokon (InterCityn vagy a gyorsvonaton) utazók akár digitálisan, a laptopjukon, okostelefonjukon is bemutathatják jegyvizsgálóknak a jegyük QR-kódját. A tavalyi év májusától pedig már nemcsak a bankkártyákat, hanem a mobiltelefonok egyenlegét is fel lehet használni az online fizetéskor. Az internetes vásárlás legújabb – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése révén – bevezetett előnye, hogy az otthoni nyomtatást vagy az elektronikus bemutatást választók három százalékkal olcsóbban vásárolhatnak, akár bankkártyával vagy mobiltelefonos egyenleggel fizetve. A rendszerben számlát is lehet igényelni, akár elektronikus számla formájában is. 

Az e-ticket használata nemcsak kényelmes, hanem megbízható és biztonságos is. Ezt nemcsak a többéves tapasztalatok igazolják, hanem egy független szervezet, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közreműködésével is tanúsítja. A „Vedd a neten!” program keretében kidolgozott minősítési eljáráson a MÁV-Start online vásárlási rendszere jól vizsgázott, teljesítette a megszabott követelményeket, és az auditáláson megkapta a tanúsítványt.

Az internetes jegyvásárlás népszerűsége folyamatosan nő: évről évre 35-40 százalékkal több a belföldi vásárlás, mint az előző évben; a nemzetközi értékesítés tranzakciószáma pedig duplázódik. A növekvő tendenciát jól mutatja, hogy a legtöbben, 4855-an idén, Nagypénteken vásároltak a rendszerben, ehhez a rendszer indulásakor 28 napra volt szükség. Az internetes vasúti menetjegyváltás lehetőségével eddig több mint kétmilliószor éltek az utazók.

– MÁV-Start

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozdonyrol.blog.hu/api/trackback/id/tr835533462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása